Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opkomst Nederlandse verkiezingen fors hoger

Opkomst Nederlandse verkiezingen fors hoger

15/03/2017 11:14

Opkomst Nederlandse verkiezingen fors hoger

 

AMSTERDAM - Het opkomstpercentage voor de Tweede Kamerverkiezingen ligt tot dusver flink hoger dan vier jaar geleden. Om kwart voor twee (lokale tijd) heeft 33 procent van de stemgerechtigden gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos in een tweede tussentijds verslag over de opkomst.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2012, had 27 procent van de kiezers om kwart voor twee s'middags lokale tijd zijn stem uitgebracht. Destijds ging uiteindelijk 74,6 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Dat betekende toen dat 9,4 miljoen van de 12,7 miljoen mensen hadden gestemd. De opkomst om kwart voor twee (lokale tijd) is vergelijkbaar met die van de verkiezingen van 2006 om die tijd. Toen had 32 procent gestemd. De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van Ipsos. Het bureau telt het aantal stemmers op 43 stemlokalen verspreid over heel Nederland.

In Utrecht (38 procent), Rotterdam (33 procent) en Groningen (38 procent). De gemeente Den Haag heeft om twee uur (lokale tijd) op basis van eigen cijfers gemeld dat het opkomstpercentage daar op 34,5 procent ligt. In Amsterdam was dit 25,8 procent; elf procent hoger dan in 2012 om dezelfde tijd. Waarschijnlijk volgen de eerste officiële verkiezingsuitslagen in de nacht van woensdag op donderdag. Omdat alle stemmen dit jaar met de hand worden geteld, laat de uitslag langer op zich wachten dan in voorgaande jaren. De NOS komt om negen uur s'avonds (lokale tijd), als alle stembureaus zijn gesloten, met een zogenoemde exitpoll op basis van peilingen. NOS/Nu.nl

Lees ook: Verkiezingen in Nederland - Droevige oogst

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina