Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ONDERTUSSEN IN NEDERLAND

COLUMN: En de winnaar is...

15/03/2017 13:00 - ONDERTUSSEN IN NEDERLAND

Maurice Pahladsingh is politicus voor D66 in Nederland. Onder de noemer 'ONDERTUSSEN IN NEDERLAND' schrijft hij exclusief voor de Ware Tijd columns over de aanloop en nasleep van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Maurice Pahladsingh is politicus voor D66 in Nederland. Onder de noemer 'ONDERTUSSEN IN NEDERLAND' schrijft hij exclusief voor de Ware Tijd columns over de aanloop en nasleep van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Foto: Sicco van Grieken  

Vandaag, 15 maart, gaat Nederland naar de stembus. Ik ben de hele dag als voorzitter op een stembureau aanwezig en ben benieuwd naar de ervaringen dit jaar. Mensen hebben de neiging om een praatje te maken en hun zorgen te delen. En dat geeft soms een aardige indicatie van het stemgedrag. Ik zal die in de volgende column met u delen.

Zoals altijd zijn dit 'misschien wel de belangrijkste verkiezingen ooit'. Natuurlijk is dat zo. Ze gaan over de toekomst, al het voorgaande is alweer oud. Verleden tijd. De vorige keer ging het er over of we over links of rechts gingen. Strategisch stemmen zorgde voor een enorm opzwellen van zelfverklaarde tegenstanders VVD en PvdA. Enfin, u weet het wel. Waar ging het ditmaal eigenlijk over? Niet zozeer of het over of links of rechts gaan. En de tweestrijd Rutte Wilders leek ook niet helemaal van de grond te komen. Nee voor mij ging het over de verschillende leiders in de segmenten. Over de leider op links, rechts , het midden en de leider van het land.

De leider op links is een discussie die SP, GroenLinks en PvdA met name bezig houden. Daarbij worden partijen uitgesloten in de poging kiezers gunstig te stemmen: SP sluit VVD uit, GroenLinks wil alles behalve met VVD regeren. En de PVV, ja die wordt ook door deze partijen uitgesloten. Maar dan is de vraag: wat heb je aan de leider op links als je met elkaar misschien niet meer dan een derde van alle zetels ophaalt? Dan moet je toch via het midden en misschien nog wel via rechts.

Dat laatste is de PvdA niet echt in dank afgenomen, zo geven de peilingen wel duidelijk aan. Als Jesse Klaver de grootste wordt op links en de VVD wordt de grootste. Wat doe je dan met misschien niet meer dan 50 zetels op links? Laat je die links liggen? Wordt dat een onmogelijke belofte breken of de belofte van regeren mogelijk maken? Zegt u het maar. De leider op links, dat kan dus een Pyrrhusoverwinning blijken.

Winnen is soms verliezen. Dat wist de PvdA met Joop den Uyl in 1978 toen die de grootste werd met 53 zetels. Om vervolgens CDA en VVD het kabinet te zien formeren. Verliezen is soms ook winnen. Dat bewees D66 in 1998 toen het 10 zetels kwijtraakte maar toch opnieuw mocht aansluiten in Paars II.

Peilingwijzer na kieskompas moeten mensen helpen een keuze te maken. Wat de kiezer beweegt is soms een thema. Migranten, zorg en veiligheid lijken het meest te leven. Of een sentiment: de Turkijerel van afgelopen weekend kan zomaar de uitslag bepalen. Maar vaak, zo valt ook te lezen in het NRC van zaterdag 11 maart, kiest iemand op gevoel. Dus je kan maar beter aardig gevonden worden. Of herkenbaar. Een vrouw. Een jongere. Een niet-westerse immigrant (het woord allochtoon is officieel taboe).

Wat het wordt zal snel bekend zijn. Wel duidelijk is dat de sleutel tot het torentje in de Eerste Kamer ligt. De drie grootste partijen (VVD, CDA en D66) daar zijn nu goed voor 35 zetels, nog altijd drie tekort voor de minimale meerderheid. Als er al drie partijen groot genoeg worden voor een meerderheid in de Tweede Kamer, dan is ten minste een 'gedoogconstructie' nodig met een andere partij. Wat de uitslag ook zal zijn, er wordt beslist goed gekeken naar de verhoudingen in beide kamers.

Wie is straks de winnaar? Peilingen geven vier mogelijke kanshebbers aan. Rutte als grote favoriet - de leider op rechts - met daarachter Wilders en de aanstaande leider in het midden, Buma of Pechtold. Met Jesse Klaver als 'dark horse', de verwachte leider op links. Met een recordopkomst in het verschiet, veel nieuwkomers tussen de partijen en een kamerbreed stembiljet lijkt een ding zeker: de uitslag gaat velen verrassen.

maurice.pahladsingh@outlook.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina