Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Onbegrijpelijk drama

COMMENTAAR: Onbegrijpelijk drama

14/03/2017 12:00

COMMENTAAR: Onbegrijpelijk drama

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - HET DRAMA ROND de twee zusjes uit Alfonsdorp toont eens te meer aan wat er kan gebeuren als de thuissituatie voor kinderen onhoudbaar wordt. Hoewel we vooralsnog moeten afgaan op wat Cindy, de zevenjarige die wel levend is teruggekeerd, tegenover de politie heeft verklaard, is het duidelijk dat er binnen het gezin waar ze van wegliep met haar zusje, het een en ander mis is. Die weglooppartij kostte de arme Rahana, die afgelopen zaterdag haar vijfde verjaardag zou vieren, het leven.

Deze vreselijke gebeurtenis rond het jonge duo houdt de samenleving al meer dan een week in een greep. En omdat daags na de ontknoping de politie in alle talen zwijgt wat zich precies heeft voltrokken, blijft het gonzen van de geruchten. Vooral via de sociale media. De kinderen zouden zijn ontvoerd en Rahana vermoord. Ook de familie van de meisjes en de bewoners tasten nog altijd in het duister.

Natuurlijk zullen in het belang van het nog lopende onderzoek niet alle details openbaar kunnen worden gemaakt, maar een samenleving die zo meeleeft, heeft recht op informatie. Al was het alleen maar om de geruchtenstroom, die vooral voor de familie pijnlijk moet zijn, in te dammen. Zo weten we bijvoorbeeld nog steeds niet waarom de vader, oom en grootmoeder van de meisjes zijn aangehouden en waarvan ze worden verdacht. En wat de doodsoorzaak is van Rahana.

Het is in ieder geval een goede zaak dat het ministerie van Justitie en Politie verspreid over het land meldpunten Kinderbescherming opzet. Vorige week kondigde minister Jennifer van Dijk-Silos aan dat na Apoera, Coronie en Paramaribo-Zuid ook Brokopondo zo'n meldpunt krijgt. Daarmee geeft de regering aan dat ze de problemen serieus neemt. Maar daarmee worden diezelfde problemen niet opgelost als de omgeving van kinderen die het slachtoffer zijn van misstanden, niet bereid is deze aan te kaarten. Vooral in gesloten gemeenschappen bestaat nogal de neiging om dergelijke zaken onder de mat te vegen.

Of dat ook ten aanzien van de twee zusjes in Alfonsdorp het geval was, weten we nog niet. Daarvoor zullen we eerst via de officiële kanalen meer moeten horen. Als dat eindelijk gebeurt, is het te hopen dat dit veel mensen wakker schudt en men niet meer aan de kantlijn blijft staan als misstanden rond kinderen worden geconstateerd. Dan is de dood van Rahana niet helemaal voor niets geweest.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina