Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Bij terugkeer

COLUMN: Bij terugkeer

14/03/2017 14:00

Gerold Rozenblad

Gerold Rozenblad  

Ik kan de president begrijpen. Gebeurt niet zo vaak, maar ik kan helemaal begrijpen dat hij zo lang het binnenland in trok om persoonlijk de noden van het volk aan te horen. Hij is tenslotte president van het hele land, zoals hij zei. Maar het begrip komt niet om die reden.

Ik was de afgelopen week even een paar dagen het land uit in de regio en hoewel het een werkaangelegenheid betrof, was het een welkome verademing. Even niet de dagelijkse stress. Geen oeverloos gezeur aan je kop en buiten het werkgedeelte even een frisse neus halen. (ik omschrijf het laatste maar zo vaagjes, want mijn werkgever leest ook mee…) Dus kan ik een beetje bevroeden dat de president ruim tijd uittrekt om na de overstroming, Paramaribo uit te trekken. Hij komt gegarandeerd als een ander mens aan in Paramaribo.

Op zich is het op zijn plaats als gezagsdragers zich oriënteren als zich ergens rampspoed heeft voorgedaan. Mensen voelen zich beter als de leiding van het land zich laat zien. Maar als je liefhebber bent van het binnenland, kan ik mij best voorstellen dat je er twee weken voor uittrekt. Even geen gedoe aan je oor over een Suralco-kwestie. En om twee weken lang de naam "Valies" niet te horen, moet een ware zegening zijn. Om dan in relatieve rust te kunnen mijmeren over het Decemberproces, turend in het nachtelijk duister en zoekend naar welk licht de missie van de Monseigneur in deze kwestie kan doen schijnen.

Het enige dat je verder kan doen, is de mensen een boodschap van hoop brengen. Want moni no de. De pakketten die zijn gemaakt, zijn al uitgedeeld en de inzamelingsactie die op touw is gezet, schijnt op zijn laatste benen te lopen. En op zich valt niet veel meer te doen dan de diensten die in het binnenland opereren zelf gedaan zouden hebben. Dat heeft de voorlaatste watersnood wel bewezen. Dat er kennelijk niet meer aan te doen valt, getuige de actie van zijn medewerker van het Bureau Volkskontakten, Kenneth Sloote. Die mobiliseerde zwaar materieel om een heuvel te ontbossen om daar alternatieve woningen neer te zetten voor als het water weer kwam. De actie ging als een nachtkaars uit en het zwaar materieel verdween met de stille trom. Ingewijden en de bewoners uit de omgeving weten wel beter waarom.

Maar persoonlijke aanwezigheid is altijd goede pr. Ongeacht de kosten die gepaard gaan met het verplaatsen en voeden van het totale gezelschap in die twee weken. Geld waarvan een behoorlijk bedrag zou zijn overgebleven na een driedaagse oriëntatie en dat beter in de inzamelingspot gestort had kunnen worden. Bij terugkeer van de president voor het hele land zullen wij wel horen welke noden hij geconstateerd heeft in het oostelijk achterland. En ik ben benieuwd of er één tussen zal zijn die hij niet reeds kende en hoorde te kennen uit het hele achterland. Maar ach, terug in Paramaribo zal hij tot hetzelfde besef komen dat mij trof toen ik het vliegtuig uitstapte. Namelijk dat zelfs de struisvogels ondertussen wel beter weten.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina