Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Britse premier wil samenwerken met Schotland in proces Brexit

Britse premier wil samenwerken met Schotland in proces Brexit

14/03/2017 22:04

De Britse premier Theresa May.

De Britse premier Theresa May. Foto: AP  

LONDEN - De Britse premier May heeft gezegd dat ze wil samenwerken met Schotland in het uittredingsproces van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie. De uitspraken volgen op een aankondiging van de Schotse premier Strugeon om te kijken naar een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid.

Volgens het kantoor van May heeft het VK ook al eerder haar steun toegezegd om samen met Schotland te kijken naar het Brexit-proces. "Die toewijding blijft", zegt May, die maandag duidelijk maakte geen voorstander te zijn van een Schots onafhankelijkheidsreferendum.

De Schotse premier Sturgeon heeft sinds de uitkomst van het Brexit-referendum grote moeite met de manier waarop de Britse regering de procedure rond de Brexit aanpakt.

Schotland heeft daarnaast altijd gezegd dat ze zelfstandig afspraken wil kunnen maken met de EU wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Op die manier zou Schotland er voor kunnen zorgen dat ze bepaalde voordelen van lidmaatschap van de EU, zoals toegang tot de interne markt, veilig kan stellen.

Een merendeel van de Schotten stemden tegen een uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. NU.nl/Reuters

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina