Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Storytellers doen meertalige shows en workshop

Storytellers doen meertalige shows en workshop

16/02/2017 20:12 - Audry Wajwakana

Van links naar rechts: Stanley Ritfeld en de vertelkunstenaars Kor Hoebe en MArijn Visser.

Van links naar rechts: Stanley Ritfeld en de vertelkunstenaars Kor Hoebe en MArijn Visser. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Elk individu groeit op met het vertellen van en luisteren naar verhalen. De dagelijkse beslommeringen zijn altijd onderdeel geweest van de spontane verteltraditie. Op school, aan het werk of thuis is al een verhaal op zich. Alleen is niet een ieder ervan bewust dat ze er mee bezig zijn. De Nederlandse verhalenvertellers en cabaretiers Kor Hoebe en Marijn Visser zullen een eendaagse storytelling workshop houden, voorafgegaan door twee voorstellingen. De shows worden gehouden op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari in theater Unique.

"In de cultuurwereld heb ik zo een beetje twee linkerhanden, maar ik heb de heren gehoord en ik kan je garanderen dat ze heel erg goed zijn", zegt Stanley Ritfeld, uitbater van Unique. Behalve in het Nederlands kunnen de vertellers ook in het Engels en Duits hun vertellingen doen. De eerste show zal daarom in het Nederlands zijn en de tweede in het Engels. Voor zover het Ritfeld bekend is zijn er in Suriname nog geen storytelling voorstellingen gehouden in het Engels.

Hiermee wil hij de groep Engelssprekenden tegemoet komen. "Omdat we in theater Unique unieke producties hebben, geloof ik best wel dat deze voorstellingen en de workshop unieke gebeurtenissen zijn", zegt Ritfeld. Het vertelduo reist veel; ze waren vóór hun aankomst in Paramaribo in Rio en São Paulo, Brazilië, waar ze met hun organisatie 'ImproBattle' behalve voorstellingen ook trainingen verzorgden aan jongeren ". We zijn individuele vertellers en cabaretiers die regelmatig in Amsterdam een eigen show hebben waar we vaak met vier tot zes vertellers een verhaal vertellen van een kwartier tot twintig minuten", legt Visser uit. De voorstellingen in theater Unique zullen elk negen minuten duren.

Visser is de improvisatietrainer van 'ImproBattle' in Amsterdam die hij in 2004 oprichtte. Hoebe, die nu zijn collega is, heeft hij tien jaar geleden getraind. Hij vertelt dat hij zijn hele leven al bezig is met verhalen vertellen. "Alleen wist ik niet dat het een naam had. Als ik op een feestje kwam, had ik altijd zo een verhaal en dat is langzaam uitgegroeid tot verhalenverteller", zegt hij. Samen met Hoebe vertelt hij waargebeurde verhalen uit eigen ervaring". De reden waarom we dat doen, is om ons kwetsbaar op te stellen met verhalen die zowel grappig als ontroerend zijn. Dit om meer de menselijkheid te laten zien, waaruit men sneller problemen kan herkennen", zegt Hoebe.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina