Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Kinderen van de rekening

COMMENTAAR: Kinderen van de rekening

16/02/2017 12:00

COMMENTAAR: Kinderen van de rekening

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - EN WEER WAREN scholieren gisteren de dupe van het zich voortslepende geschil tussen de regering en de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Terwijl de leerkrachten aangesloten bij de onderwijsfederatie Fols op het werk verschenen, trok een deel van de BvL/ALS-leden naar Mata Gauri voor de zoveelste spoedvergadering. Dat leidde op veel scholen wederom tot onoverzichtelijke situaties met lesuren die wel doorgingen en andere die uitvielen.

Leerlingen waren in januari ook al drie weken de dupe van een staking, waardoor een enorme achterstand is ontstaan in het af te werken lesprogramma. Hoe dat dit schooljaar ingelopen moet worden, is voor leerlingen, ouders en zelfs de leerkrachten nog altijd een raadsel. Nieuwe acties zullen ertoe leiden dat het waarschijnlijk helemaal niet meer in te lopen valt. Gelukkig heeft de BvL gisteren besloten de acties voorlopig opgeschort te houden.

Het is echter een kwalijke zaak dat de regering er blijk van heeft gegeven dat er niet meer wordt onderhandeld met de BvL. Vicepresident Ashwin Adhin gooide extra olie op het vuur door te stellen dat het 'no work no pay'-principe gehanteerd zal worden voor leerkrachten die niet aan het werk gaan. Terwijl die leerkrachten alleen maar vechten voor een beter bestaan; ook zij kunnen als gevolg van de grotendeels door de regering-Bouterse 1 veroorzaakte crisis en inflatie het hoofd nog maar nauwelijks boven water houden.

Dat in de ogen van de regering geen afspraken te maken zijn met Valies, mag geen excuus zijn om de dialoog te staken. Daarvoor zijn de belangen te groot. Bovendien is de overheid hoofdverantwoordelijk voor een goed verloop van het onderwijsproces.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de regering noch BvL/ALS geen enkele boodschap lijkt te hebben aan de leerlingen, die de kinderen van de rekening zijn. En dat terwijl het onderwijs al decennia aan een ingrijpende renovatie toe is, zodat de jaarlijkse bedroevende slagingspercentages eindelijk eens opgekrikt worden. Daar is de inzet van zowel de regering, de leerkrachten (en dus ook de vakbonden) voor nodig. Beide partijen zullen hun ego's opzij moeten zetten, hun onwrikbare houding moeten laten varen en als volwassen mensen met een voor iedereen acceptabele oplossing dienen te komen. Hierdoor kunnen onze jongeren zonder verdere hindernissen krijgen waar ze recht op hebben: gedegen onderwijs.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina