Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Het gezicht van…

COLUMN: Het gezicht van…

16/02/2017 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Het gezicht van…

 

Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar! Zo heet het project voor digitalisering van honderden meters slavenregisters. Samen met de Nederlandse Radboud Universiteit is de Anton de Kom Universiteit een crowdfunding campagne gestart om een bedrag van 25.000 euro elkaar bij elkaar te harken opdat wij, nazaten van tot slaafgemaakten, on

ze afo en trotro als mens met een eigen gezicht, verhaal en identiteit erkennen. Toen waren onze voorouders slechts inventaris van witte plantage-eigenaren die een willekeurige behandeling kregen. Verkoop, schuldaflossing, verrekening en als dat niet onmenselijk genoeg was, waren er afranselingen om dezelfde inventaris 'witte beschaving' bij te brengen.

Een verschrikkelijk contrast als je bedenkt dat Nederland er rijk van geworden is. Onder meer 'De Gouden Eeuw' bracht dure grachtenpanden en een bloeiende welvaart voort, allemaal ten koste van slavenarbeid. Voor Surinamers verschrikkelijke eeuwen maar wel verantwoordelijk voor wederopbouw van de verlaten broko pranasi.

Dan krijgt wederopbouw ineens een andere betekenis: het ene gat met een andere schop dichten zonder ook maar iets vruchtbaars in de grond te stoppen. Allemaal de schuld van de kolonisator als wij de huidige regeerders mogen geloven. Dat heet in feite je eigen hoofd in hetzelfde gat steken. Ik begrijp deze houding niet. De huidige regeerders die de koloniale geschiedenis als verwijt naar Nederland gebruiken, schrijven nu zelf onze geschiedenis. En hoe! Hun deel wordt niet zoals Nederland voor zestig jaar weggemoffeld in onbereikbare archieven maar erger. Het wordt ontkend. De Surinaamse geschiedenisboeken spreken boekdelen.

De helden van toen die bloed, zweet en tranen hebben gelaten voor een betere toekomst van onze generatie werden gebruikt om het antikoloniale verzet te voeden. Daar is onze dankbaarheid voor onze afo en trotro wel goed voor. Door steeds de beschuldigende vinger in onze onafhankelijkheid richting de Noordzee te wijzen, ontslaat ons niet van de verplichting onze toekomst in eigen hand te nemen.

Kennis van waar we vandaan komen, is even zo belangrijk om te weten waar we nu staan. Ik heb mijn Inheemse grootouders gekend, mijn Afro-Surinaamse grootouders ook. Ik ken hun verhalen. Met die kennis geef ik invulling aan mijn toekomst. Nu wil ik ook meer weten over mijn afo en mijn trotro. Ik wil ze tot leven wekken, een gezicht geven, hun menselijke waardigheid terug geven.

Maar met een overheid die met haar slavernijverleden zwaar op de maag zit, lijkt financiële ondersteuning om van te kotsen. Voor 25.000 euro een bedrag dat een schijntje is in vergelijking met de miljarden die geroofd zijn door de eeuwen heen, zou een crowdfunding overbodig moeten zijn. Om tot slaafgemaakten een gezicht en hun menselijkheid terug te geven is geen linkse hobby financieren. Het is verantwoordelijkheid nemen voor veroorzaakte ellende net zoals nazaten van Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds gewillig geven. Ook al is er een tweede van hetzelfde monument nodig.

Maar Suriname heeft ook een taak in deze. Zeker voor de huidige regeerders die zich steeds verzet hebben tegen het Nederlandse regiem in Suriname. Door aan de ene kant af te geven op Nederland moet je niet aan de andere kant miljoenen corruptie toestaan. De 25.000 euro die nodig is voor digitalisering van slavenregisters had uit de gemeenschappelijke belastingpot betaald kunnen worden. Bijvoorbeeld de bespaarde pot van SRD 14 miljoen aan zogenaamde overuren bij Justitie en Politie, fraude- en corruptiegelden die wij zelf aan de samenleving hebben onttrokken.

Helaas zijn het weer verantwoordelijke individuen met een gezamenlijk slavernijverleden die nu deze kar trekken. Tot slaafgemaakten worden uit de slavernijstatistieken gehaald. Zij zijn echte mensen met allemaal eigen unieke verhalen. Nog maar een kwart moet ingezameld worden om het gezicht van niet alleen onze afo en trotro te herkennen maar ook de gezichten van de kolonisator en de gekoloniseerde. Zij lieten hun gezicht vallen.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina