Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Buza-minister vertegenwoordigt president tijdens Caricom-top

Buza-minister vertegenwoordigt president tijdens Caricom-top

15/02/2017 19:35 - Ivan Cairo

Buza-minister vertegenwoordigt president tijdens Caricom-top

Minister Yildiz Beighle van Buitenlandse Zaken. Foto: Buza  

PARAMARIBO - Minister Yldiz Beighle is woensdag naar Georgetown, Guyana vertrokken ter bijwoning van de 28ste tussentijdse Caricom-top. Zij zal president Bouterse vertegenwoordigen die thuis blijft. De bijeenkomst wordt donderdag en vrijdag gehouden onder leiding van president David Granger, de huidige voorzitter van het landenblok. “Het is van belang dat Suriname participeert aan deze vergadering, niet alleen vanwege het feit dat ons land lid is van deze regionale organisatie, maar het is van uiterst belang dat Suriname zijn stem laat horen. Verder spelen enkele zaken die voor ons land erg belangrijk zijn, waaronder de markt-toegang van producten vanuit Suriname naar de overige lidstaten van Caricom”, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza).

De bewindsvrouw zal in de marge van de top diverse bilaterale gesprekken voeren met collega's van onder andere Trinidad en Tobago over de toegang van Surinaamse producten op de Trinidadiaanse markt. Vervolgens zal er ook gesproken worden met de Guyanese ambtgenoot over de samenwerkingsrelatie. Met het Caricom Secretariaat zal Beighle praten over trainingen en capaciteitsopbouw ten behoeve van landsdienaren. Daarnaast zijn er enkele vraagstukken op de agenda geplaatst die volgens Buza cruciaal zijn voor Suriname. Deze  hebben betrekking op het toerisme in de regio, de toekomst van de Cotonou-overeenkomst met ACP-groep en de status van de Caricom Single Market & Economy.

De Caricom-top is voor Beighle geen onbekend terrein. Toen Suriname in 2011 als gastland van deze ontmoeting optrad heeft zij in de functie van hoofd van de afdeling Caricom op het kabinet van de president, veel ondersteuning gegeven aan de inspanningen van het staatshoofd voortvloeiende uit diens voorzitterschap.

Daarnaast heeft de bewindsvrouw jarenlang gewerkt op het Caricom secretariaat en is zo nog meer vertrouwd geraakt met vraagstukken waarmee de regionale organisatie te kampen heeft. Tijdens een persconferentie deelde Caricom secretaris-generaal Irwin LaRocque mee dat criminaliteit en veiligheid, economische ontwikkeling en internationale betrekkingen hoog op de agenda van de vergadering staan. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina