Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname en India koesteren speciale band

Suriname en India koesteren speciale band

11/01/2017 14:32 - Sabitrie Gangapersad

In het Indiaas Cultureel Centrum in Paramaribo is samen met de diaporadag ook stilgestaan bij de Wereld Hindi Dag. Onder meer VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi was als eregast aanwezig.

In het Indiaas Cultureel Centrum in Paramaribo is samen met de diaporadag ook stilgestaan bij de Wereld Hindi Dag. Onder meer VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi was als eregast aanwezig. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Pravasi Bharatiya Diwas (PBD) wordt vanaf dit jaar in alle landen waar Indiase ambassades en consulaten aanwezig zijn gevierd. Sinds 2003 probeert India met dit jaarlijks evenement de diaspora steeds meer te betrekken bij de ontwikkeling van het land. In het Indiaas Cultureel Centrum in Paramaribo zijn maandagavond de India-Diasporadag en Wereld Hindi Dag in de schijnwerpers geplaatst.

"Overal waar personen van Indiase afkomst zich vestigen, werken ze aan de ontwikkeling van dat land. Maar tegelijkertijd blijven ze de band met het land van herkomst koesteren. Wat onze diaspora gemeenschap bindt, is deze verbondenheid met het moederland India. Als India ooit te maken had met brain drain (wegtrekken van kader), dan kunnen we nu de omslag maken naarbraingain(aantrekken van kader)." Zo omschreef de Indiase premier Narendra Modi de viering van PBD.

Maandagavond werd er een korte film vertoond over de essentie van het evenement. Daarin kwam de betekenis van de diaspora gemeenschap voor India en wat het land omgekeerd doet voor de groep duidelijk naar voren. Ongeveer een derde van de Surinaamse gemeenschap is Hindostaan en wordt gerekend tot de Indiase diaspora.

Ongeveer een derde van de Surinaamse gemeenschap is Hindostaan en wordt gerekend tot de Indiase diaspora.De Indiase ambassadeur in Suriname, Satendar Kumar, riep Surinamers die beschikken over een Persons Of Indian Origin (PIO) kaart, op om deze tot eind juni kosteloos om te zetten in een Overseas Citizen of India (OCI)-kaart. Uit informatie blijkt dat honderden Surinamers al beschikken over een PIO-kaart. Meer dan vijfhonderd personen hebben inmiddels hun PIO-kaart al omgezet in een OCI-kaart.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina