Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eigen verantwoordelijkheid cruciaal in verkeer

Eigen verantwoordelijkheid cruciaal bij gedrag in verkeer

11/01/2017 00:03 - Terence Oosterwolde

Het beeld te Livorno na de dodelijke aanrijding van zaterdag. Zowel de afdeling Verkeer als het KSV benadrukt dat de autobestuurder zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen.

Het beeld te Livorno na de dodelijke aanrijding van zaterdag. Zowel de afdeling Verkeer als het KSV benadrukt dat de autobestuurder zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Acht dagen was januari oud en de verkeersbarometer stond al op vier. “Daar schrik je van, het voelt heel confronterend en de reacties zijn verbijsterend”, beaamt Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV).

Dat ondanks gruwelbeelden op onder meer sociale media het niet erop lijkt dat de Surinamer zich beter gedraagt in het verkeer, kan volgens Gezius liggen aan de persoon zelf, maar ook aan diens omgeving. "Verkeersdeelnemers lijken een chronische neiging ontwikkeld te hebben om verkeersgedrag te tonen dat niet veilig en verantwoord is. Ze geloven er heilig in dat niet zij, maar anderen brokken zullen maken."

Gezius benadrukt dat de eigen verantwoordelijkheid cruciaal is: "Als je achter het stuur zit, moet de eerste overweging zijn 'ik moet letten op mijn snelheid'. Je kunt tijdig voorzorgsmaatregelen treffen als jouw snelheid niet te hoog is." Hij haast zich wel te zeggen dat op de snelheid letten geen garantie is dat er geen aanrijding plaatsvindt.

Als hem gevraagd wordt wat er gedaan kan worden om het bewustzijn nog meer aan te wakkeren, kijkt Gezius vooral naar de politie: "De handhaving is nog niet effectief, breed en frequent genoeg. Ik zeg niet dat het niet plaatsvindt, maar het moet beter."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina