Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Senatoren horen Trumps kandidaat-bewindslieden

Senatoren horen Trumps kandidaat-bewindslieden

10/01/2017 20:13

Jeff Sessions, een senator uit Alabama, is kandidaat-minister van Justitie voor het kabinet van Donald Trump. Dinsdag is hij als eerste voor een senaatscommissie verschenen.

Jeff Sessions, een senator uit Alabama, is kandidaat-minister van Justitie voor het kabinet van Donald Trump. Dinsdag is hij als eerste voor een senaatscommissie verschenen. Foto: AP / Alex Brandon  

WASHINGTON - Leden van de Amerikaanse Senaat zijn dinsdag begonnen met het horen van kandidaat-bewindslieden die Donald Trump voordraagt. De eerste drie zijn de kandidaat-minister van Justitie Jeff Sessions, van Binnenlandse Zaken John Kelly en van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

Er staan deze week zeker acht hoorzittingen op het programma. Dinsdag is Sessions, een senator uit Alabama, als eerste voor een senaatscommissie verschenen. Hij is in Alabama erg populair, maar elders ook omstreden. Hij is sinds begin 1997 senator voor Alabama en wordt gezien als een van de meest conservatieve en rechtse senatoren in de Senaat. Hij heeft het aan de stok gehad met mensenrechtenbewegingen over racisme.

Sessions heeft tegenover de senatoren dinsdag in alle toonaarden ontkend een ultrarechtse zuiderling te zijn. Hij beklemtoonde dat hij zich er als minister voor zal inzetten dat alle stemgerechtigde Amerikanen aan verkiezingen kunnen deelnemen. Hij zei ook dat hij de rechten van homoseksuelen en transgenders zal respecteren en hij verwierp de blanke racistische beweging Ku Klux Klan als een club met een ideologie van haat.

Buiten hadden demonstranten tegen hem het tenue met puntmuts van de 'klan' aangetrokken. De associatie van Sessions met de 'klan' is naar het zich laat aanzien het gevolg van een niet overal gewaardeerd grapje van Sessions. Hij zou in de jaren tachtig hebben gezegd dat hij ''dacht dat de Ku Klux Klan oké was tot hij erachter kwam dat ze marihuana gebruikten''. Hij zou destijds als aanklager ook afwegingen hebben gemaakt in het nadeel van Afro-Amerikanen. ANP

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina