Error loading MacroEngine script (file: pageGetUrl.cshtml) Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering op het matje bij DNA om Suralco

Regering op het matje bij DNA om Suralco

10/01/2017 14:46 - Ivan Cairo

Regering op het matje bij DNA om Suralco

Af en toe strekt parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de benen om de gevolgen van een lange zit tijdens vergaderingen te minimaliseren. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) houdt donderdag een speciale vergadering waarin de regering duidelijkheid dient te verschaffen omtrent de ontwikkelingen rondom het vertrek van Suralco. Dat deelde parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dinsdag mee. Bij aanvang van de openbare vergadering merkte zij op dat mededelingen van Dilip Sardjoe, voorzitter van de onderhandelingscommissie, grote bezorgdheid bij het College hebben teweeg gebracht.

Ook de mededelingen die Alcoa internationaal heeft gedaan over de stopzetting van haar activiteiten in Suriname en de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij geven aanleiding voor meer duidelijkheid. Simons concludeert dat gelet op de bekendmaking van Alcoa Suriname dus geen rekening meer zou hoeven te houden met eventuele bedrijfsbelangen van de onderneming. Simons voerde aan dat de mededelingen van Sardjoe en Alcoa erop neerkomen dat de Brokopondo-overeenkomst beëindigd is of gewijzigd. Echter kan deze overeenkomst uitsluitend door het parlement worden gewijzigd, stelde ze.

"De Brokopondo-overeenkomst kan alleen door het parlement beëindigd og gewijzigd worden", hield Simons de aanwezige leden van de regering voor. Het parlement is daarom genoodzaakt duidelijkheid te krijgen namens de samenleving. Gregory Rusland, lid van de parlementaire commissie Alcoa, voerde aan dat de commissie de indruk heeft dat de intentieverklaring met de Amerikaanse multinational die door DNA was afgewezen en ingetrokken door de regering gewoon wordt uitgevoerd. De regering dient derhalve op zeer korte termijn het parlement en de samenleving te informeren wat er aan de hand is.

Commissievoorzitter Wendel Asadang merkte op dat het contact met de presidentiële onderhandelingscommissie geleid door Sardjoe, nogal stroef is verlopen het afgelopen jaar. De commissie heeft intussen een brief naar de regering gestuurd om geïnformeerd te worden. Donderdag komt de commissie bijeen om na te gaan wat haar te doen staat. Staande de vergadering deelde voorzitter Simons aanwezige regeringsleden mee dat het kabinet donderdag het parlement dient omstandig te informeren wat er gaande is rond het vertrek van Suralco/Alcoa.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina