Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fols roept lidbonden op onderwijs niet plat te leggen

Fols roept lidbonden op onderwijs niet plat te leggen

10/01/2017 19:21 - Wilfred Leeuwin

Fols-voorzitter Marcellino Nerkust

Fols-voorzitter Marcellino Nerkust Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) roept lidbonden op niet mee te doen met de stakingsactie van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Fols-voorzitter Marcellino Nerkust heeft dinsdag schriftelijk alle lidbonden opgeroepen het onderwijsproces normaal voortgang te laten hebben.

De lidbonden worden gevraagd vertrouwen te hebben in het Fols-bestuur ten aanzien van de uitvoering van het herwaarderingsprogramma. In een interview met de krant zegt Nerkust dat tijdens een informatiebijeenkomst met de raadsadviseurs van de regering er geen enkel probleem is opgeworpen door andere bonden, onderwijsorganen en anderen om de herwaardering voor leerkrachten met twee maanden te verschuiven.

In weer een ander interview zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies, als reactie op de informatie die minister Peneux aan de Nationale Assemblee verstrekte, dat niemand anders dan de regering en de onderwijsvakbonden iets te zeggen hebben over de herwaardering. "Dit op basis van een gesloten akkoord van 1 april 2016", aldus Valies.

Peneux heeft vandaag het parlement gevraagd de herwaardering niet in verband te brengen met andere problemen zoals die op O.S Uitkijk en de A.R Leeuwinschool. De minister zei er bij dat de herwaardering geen aangelegenheid is van de bonden en dat de raadsadviseurs van de regering naar tevredenheid gesprekken hebben gevoerd met scholen, de Fols, onderwijstypen en andere belangrijke organen in het onderwijs. Daar blijkt dat niemand tegen de verschuiving en de wijze van uitvoering is.

Nerkust zegt aan de krant niet te kunnen begrijpen waarom alleen bonden iets met de herwaardering te maken moeten hebben. "Laat me beginnen te zeggen dat de herwaardering nooit is geïnitieerd door de bonden, wij spraken alleen over salarisverhoging. Het is het kabinet van de president dat hiermee is gekomen." Nerkus vindt het dan ook terecht dat bonden, scholen directeuren en onderwijstypen worden geïnformeerd. "Dit is nodig omdat we er rekening mee moeten houden dat al deze organen binnen het onderwijs juridisch ook nog een andere status krijgen met de herwaardering."

Valies vindt juist dat alle onderwijsstructuren de BvL en de ALS hebben aangewezen om namens hun te praten over de herwaardering. Valies houdt eraan vast dat morgen de boel wordt platgelegd. Een bijzonderheid in het actiemodel van de ALS en de BvL is dat zij morgen op hun eigen manier de regering gaan benaderen. Hoe wil Valies niet verklappen. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina