Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Suriname heeft Canawaima-inkomsten opgevreten’

‘Suriname heeft Canawaima-inkomsten opgevreten’

09/01/2017 05:42 - Ivan Cairo

Assembleelid Rashied Doekhie.

Assembleelid Rashied Doekhie. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Assembleelid Rashied Doekhie (NDP) vindt dat Guyana onterecht gezien wordt als boeman in de kwestie, waarbij een nieuwe aandrijfmotor voor de Canawaima veerboot moet worden aangeschaft. Suriname en Guyana zijn samen eigenaar van de veerboot op de Corantijnrivier.

Onlangs zei TCT-directeur Joyce Blokland, dat er wel geld is om een nieuwe motor aan te schaffen, maar dat Guyana daar niet over wil praten, ondanks herhaald aandringen. Echter, volgens Doekhie valt Guyana in deze kwestie echter niets te verwijten. Het probleem ligt aan Surinaamse zijde. "Men moet geen vertekend beeld van de situatie geven."

Suriname heeft uit de lucratieve opbrengsten van de veerdienst door de jaren heen niets opzij gelegd voor herinvestering, Guyana wel. Ongeveer een maand geleden was een delegatie van Suriname, onder leiding van de nieuwe president-commissaris van de Suriname- tak van de Canawaima-operatie, voor overleg in Guyana. Doekhie is als parlementariër daarbij aanwezig geweest.

De Surinaamse delegatie kreeg inzage in de boeken van de Guyanezen. "Ik vind het erg, dat wij Surinamers eigenlijk stropers zijn van bedrijven. Guyana heeft op zijn rekening bijkans twee miljoen US dollar gespaard, ongeveer 300 miljoen Guyanese dollar. Wij hebben nul cent. Dyaso den man vreet ala a moni", zegt Doekhie. Hij legt verder uit dat Guyana eens al 40.000 US dollar aan Suriname heeft geleend, dat nooit is terugbetaald.

De politicus heeft er begrip voor dat Georgetown niet zomaar weer geld wil steken in de operatie, terwijl Paramaribo nauwelijks iets bijdraagt.  Gelet op de inkomsten de afgelopen jaren zou Suriname makkelijk in staat moeten zijn een nieuwe motor voor de veerboot aan te schaffen en nu niet afhankelijk hoeven te zijn van de goodwill van Guyana, vindt de volksvertegenwoordiger.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina