Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Defecte motor oorzaak aanvaring zandponton

Defecte motor oorzaak aanvaring zandponton

09/01/2017 00:02 - Gilliamo Orban

De South American Contractors heeft met een hijskraan kunnen voorkomen dat het zwaar materiaal is gezonken.

De South American Contractors heeft met een hijskraan kunnen voorkomen dat het zwaar materiaal is gezonken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het defect raken van een van de motoren van een met zand beladen ponton is er de oorzaak van, dat het vaartuig woensdagochtend tegen de remmingswerken van de Jules Wijdenboschbrug is aangekomen.

Kort na de aanvaring werd gespeculeerd dat de kapitein rond vier uur in de ochtend een misberekening zou hebben gemaakt, waardoor het vaartuig aankwam tegen de kabels. De remmingswerken aan de Bosjebrug dienen om te voorkomen dat de pijlers ervan worden aangevaren. De andere motor had niet het vermogen om de boot goed in de vaart te houden.

"Er waren ook geen ankers aan boord, die konden worden gebruikt om de dekschuit op één plek te houden", zegt stafmedewerker Lloyd Gemerts van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) tegen de Ware Tijd. Het onderzoek is nog niet afgerond. Er wordt onder meer nagegaan of de boot is gekeurd. Wanneer ankers ontbreken, kan een boot uit de vaart gehaald worden, omdat ze dan niet voldoet aan alle veiligheidsvoorwaarden.

Indien blijkt dat om technische reden de ponton een gevaar vormt voor de scheepvaart, zal het probleem moeten worden opgelost, alvorens er weer gevaren kan worden. Behalve zand vervoerde de ponton ook een graafmachine die ternauwernood kon worden veiliggesteld. De South American Contractors heeft met een hijskraan kunnen voorkomen dat het zwaar materiaal is gezonken.

De melding van de aanvaring kwam bij de Maritieme Autoriteit Suriname binnen rond tien over half zeven 's morgens. Medewerkers van de MAS zijn er vrijwel gelijk op afgegaan. Behalve de MAS en de Kuswacht verleenden de politie en de brandweer medewerking om de situatie onder controle te krijgen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina