Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Brede studie ‘Natio’ noodzakelijk

COMMENTAAR: Brede studie ‘Natio’ noodzakelijk

09/01/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Brede studie ‘Natio’ noodzakelijk

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - DE STRIJD OM de Caribbean Cup en kwalificatie voor de Gold Cup is voorbij voor de nationale voetbalselectie van Suriname. Op Trinidad en Tobago slaagde ‘Natio’ erin, na ruim dertig jaar, weer eens van het gastland te winnen, waarmee hoop ontstond op doorstoten naar de volgende ronde

Matchwinnaar Ivanildo Rozenblad bleef wel nuchter met zijn opmerking dat het feestje vrijdag gevierd zou worden, doelend op een zege op Haïti. Zover is het helaas niet gekomen. De Haïtianen verstoorden de pret op een goedkope en speelse wijze. Over landen in de regio zoals Haïti en Cuba wordt met ontzag gesproken in Suriname. Toch geeft de uitslag van 2-4 een vertekend beeld.

De vier doelpunten hadden allemaal iets weg van 'dood door eigen schuld'. Slordige fouten en geen schijn van wat gepresteerd was tegen Trinidad en Tobago. Hoe is het mogelijk dat Suriname, met tien man spelend tegen Haïti, binnen vijf minuten na een 0-4 achterstand twee prachtige doelpunten uit een weloverwogen offensief scoort en er toch bekaaid vanaf komt?

De kans op herstel is niet gegrepen, omdat het zelfvertrouwen ontbrak. Haïti was te verslaan! Het is niet de eerste keer dat een nationale selectie van Suriname een eindtoernooi dichtbij genaderd is. Het falen heeft in belangrijke mate gelegen aan het zoeken, maar niet vinden van de juiste professionele instelling. Er worden hinderlijke en simpele basisfouten gemaakt. Het roer moet drastisch worden omgegooien. Helaas is dit verhaal afgezaagd.

Aan de wedstrijden is een turbulente periode voorafgegaan van materiële verlangens en eisen van geselecteerde spelers. De steeds opdoemende kwelgeest die rondwaart bij de Surinaamse Zaalvoetbalbond frustreerde een optimale voorbereiding van de selectie. In het eerste geval zijn de eisen van de spelers ingewilligd, maar in het andere geval is een handvol spelers die hardnekkig weigerde zich te onderwerpen aan de technische leiding van 'Natio' om de trainingen te bezoeken, afgevoerd.

Deze omstandigheden verpestten de sfeer en drukken de samenleving met de neus op de werkelijkheid dat het gevoel voor vaderlandsliefde schijnbaar niet meer bestaat bij delen van de huidige generatie sporters. Sommige sporters gaan schouderophalend voorbij aan het leveren van een heldendaad voor het land waar hun navelstreng is begraven, zij zijn opgevoed, gekoesterd, hun talent is ontwikkeld, en tal van personen in de sport hebben gewerkt aan hun algemene vorming.

Deel uitmaken van een nationale selectie werd vroeger beschouwd als een 'heiligverklaring'. Die rol vervulden de sporters met trots, door het volkslied uit volle borst te zingen vóór een wedstrijd en bij het hijsen van de vlag en het horen van het volkslied een traan weg te pinken. Waar moet dit gevoel opnieuw worden bijgebracht? In het gezin? Op school? Op straat of op het sportveld? Het nationalistische gevoel moet terug. Sportbeleidsmakers zullen geroemd worden om hun initiatief tot een brede discussie hierover. Wat de voetballerij betreft moet integratie tussen nationaal en clubvoetbal ontstaan, en een naadloze afstemming tot stand worden gebracht.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina