Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Ons eigen ding

COLUMN: Ons eigen ding

09/01/2017 14:00

COLUMN: Ons eigen ding

 

Het was een mooie week voor het Surinaamse voetbal. Gewonnen van Trinidad en Tobago en met opgeheven hoofd van het veld gestapt na een verlies tegen Haïti. Ik was vooral benieuwd naar het niveau van Trinidad. Nog maar elf jaar geleden dé trots van en het voorbeeld voor de Caricom-landen.

Met het invoeren van de dubbele nationaliteit en een ervaren buitenlandse trainer, werd de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland bereikt. Ik wilde met eigen ogen aanschouwen wat er over is gebleven van dat project, dat het land ettelijke miljoenen heeft gekost. Hoe zouden de 'voormalige' WK-gangers, inmiddels met een semiprofcompetitie, het doen tegen de amateurs uit Suriname. Een land waar ze het in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw voor in de broek deden.

Bitterweinig is er van die gloriejaren overgebleven. Natio bleef makkelijk overeind en was bij vlagen zelfs de veel betere ploeg. Dat is dan direct ook mijn kritiek op de afgoderij die we dansen voor spelers met een Surinaamse achtergrond in voornamelijk Nederland die met een dubbele nationaliteit voor Suriname kunnen spelen. Wat houdt het Surinaamse voetbal er per saldo van over? Trinidad is een goed voorbeeld, dat als er geen goed plan ligt, het een eenmalige exercitie wordt waar het land op de lange termijn helemaal niks aan heeft. Ik herhaal het maar weer even, omdat nu we uitgeschakeld zijn, die hele discussie weer zal oplaaien. Tot vervelens toe, wat mij betreft.

Dat we van Haïti verloren, ligt deels ook aan het speelschema. Suriname moest woensdag 120 minuten aan de bak tegen Trinidad, terwijl Haïti vrijdag pas voor de eerste keer in actie kwam. Zelfs de beste voetballer ter wereld, Lionel Messi, zou dat niet kunnen opbrengen. Na de eerste twintig minuten, waarin Natio de wedstrijd domineerde, zag je de effecten van het duel twee dagen eerder. En natuurlijk sluipen er dan individuele fouten in ons spel. Ondanks een 0-4 achterstand en een man minder, wisten we het laatste deel van het duel te controleren en twee keer te scoren. Hoe anders zou het niet zijn gelopen als we, zoals Trinidad, drie dagen rust hadden gekregen voor het duel tegen Haïti? Ach ja, de Concacaf wordt meer en meer een bakba winkri, waar niet het belang van de sport en de sporters vooropstaat.

Maar ik zag ook een elftal dat met een nog betere begeleiding tot veel in staat is. Vooral Ivanildo Rozenblad en Dimitri Apai zijn twee juwelen. Het wachten is dus, andermaal, op het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond om een goed plan op tafel te leggen. Met een visie op het halen van het WK van 2026 of 2030. En laat die voetballers die niet voor Oranje kunnen uitkomen, en pas dan voor Suriname kiezen, lekker waar ze zijn. Als we iets uit het buitenland halen, met ons geld en onze voorwaarden, laten het ervaren trainers, elftalbegeleiders en beleidsmanagers zijn die ons leren hoe te vissen. Dat lijkt me veel beter dan op zoek gaan naar vissen die we opeten en waar we achteraf niks meer aan hebben. Als Justin Kluivert bijvoorbeeld echt voor Suriname wil spelen, kan hij zo zijn paspoort inruilen. Nog vóór hij ooit voor het grote Oranje wordt uitgenodigd.

Wat dat betreft ben ik blij met het besluit van de Nederlandse ambassade. Ik heb begrepen dat al het geld dat ze hebben voor cultuur anders besteed gaat worden. Surinaamse organisaties krijgen alleen nog geld als ze ook personen uit Nederland halen voor hun project. Als het hier wordt georganiseerd met alleen mensen van hier, is er geen geld voor. In eerste instantie dacht ik: Holland, stik met je geld! Achteraf ben ik ze zeer dankbaar voor de beleidswijziging. Laten we eindelijk zelf het belang inzien van de ontwikkeling van cultuur. De regering, het bedrijfsleven, wijzelf moeten investeren in onze eigen cultuur. Zoals we ook zelf moeten investeren in ons eigen voetbal. De tijd van het handje ophouden voor het buitenland, of het nou gaat om (oneerbiedig gezegd) tweederangs voetballers of de Surinaamse kunst en cultuur. We moeten het zelf doen!.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina