Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weg naar Pusugrunu liever gisteren dan vandaag open

Weg naar Pusugrunu liever gisteren dan vandaag open

17/02/2016 06:48 - Milton Hubard

Weg naar Pusugrunu liever gisteren dan vandaag open

 

PARAMARIBO - De dorpelingen van het Boven Saramacca-gebied popelen om gebruik te maken van de onverharde weg van Atjoni naar Pusugrunu. Het traject is volgens granman Lesley Valentijn van de stam der Matuariërs voor ruim 70 procent af en het streven is dat de werkzaamheden binnen drie maanden worden afgerond. “Als de mensen konden helpen, hadden zij dat gedaan”, zegt hij. Er was volgens hem wat stagnatie, maar nu wordt er ‘full speed’ aan de weg gewerkt.

Het stoort hem dat het gebied alleen met de boot en per vliegtuig bereikbaar is, wat in meerdere opzichten voor problemen zorgt. Het bemoeilijkt de bereikbaarheid van de school voor leerlingen en medische hulp. Op dit moment is de rijbaan volgens Valentijn meer dan ooit nodig, omdat de waterstanden van de rivier zeer laag zijn, waardoor ook de bevaarbaarheid met de boot bemoeilijkt wordt. "De mensen zijn nu in het donker, omdat er geen brandstof naar het gebied kan worden vervoerd." Sinds zijn aanstelling in 2011 heeft de granman zich ingezet voor een verbindingsweg naar het gebied.

De route loopt van Atjoni via de gemeenschapsbossen van de dorpen Pokigron, Abenaston, Nyun Aurora naar Pusugrunu. Er moet nog ongeveer 14 kilometer worden opengestoten. Zaterdag hield het ministerie van Regionale Ontwikkeling een ceremonie om alsnog een officieel 'startsein' te geven voor het aanleggen van de verbindingsweg. De weg wordt door Global Success NV aangelegd. Het streven van Valentijn is dat de weg in de toekomst wordt verhard.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina