Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Biekman: ‘N-woord’ in boek Van Bommel onacceptabel

Biekman: ‘N-woord’ in boek Van Bommel onacceptabel

23/12/2015 05:24 - Eric Mahabier

Biekman: ‘N-woord’ in boek Van Bommel onacceptabel

Foto: dWT Archief  

DEN HAAG - Harry van Bommel, auteur van ‘Surinamers in de polder’, is niet van plan afstand te doen van het woord ‘neger’ in zijn boek. In de publicatie komen vijftien personen van Surinaamse afkomst aan het woord over hun komst naar Nederland en hun ervaringen in zowel dat land als Suriname. Prem Radhakishun gebruikt in het boek het woord ‘neger’ als identificatie voor Humberto Tan, de Afrikaans-Surinaamse gemeenschap en de Amerikaanse president Barack Obama.

Mensenrechtenactivist Barryl Biekman stoort zich enorm hieraan en vindt dat er sprake is van racistisch taalgebruik. Van Bommel zou hebben geweigerd om afstand te nemen van het "racistisch taalgebruik" en hiermee maakt hij zich volgens Biekman schuldig aan het bevorderen van raciaal profileren. In een persbericht zegt Biekman dat, om tegemoet te komen aan de bezwaren, ze Van Bommel nota bene heeft voorgesteld om alle nog niet verkochte exemplaren te voorzien van een inlegbrief. In deze ondertekende inlegbrief zou hij afstand kunnen nemen van het racistische taalgebruik in de publicatie. "Uit de reactie van mevrouw Biekman en enkele anderen maak ik op dat deze kwestie diep zit", reageert Van Bommel.

Hij zegt daar begrip voor te hebben. "De woorden van Radhakishun zijn echter de zijne, niet de mijne. Als ik daarin zou schrappen, zou ik censuur toepassen en daar ben ik tegen", reageert hij verder. "Biekman is ook één van de geïnterviewden in het boek. Ze zegt Van Bommel er direct na ontvangst van het boek op gewezen te hebben dat het N-woord onacceptabel voor haar is. "Het is kwetsend en beledigend. Ik ben onaangenaam getroffen. Als ik vooraf door Van Bommel was geïnformeerd had ik mijn medewerking aan de publicatie nog kunnen intrekken."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina