Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ABS: Jaarinflatie september 69,5 procent

ABS: Jaarinflatie september 69,5 procent

26/10/2021 00:00 - Van onze redactie

ABS: Jaarinflatie september 69,5 procent

 

PARAMARIBO - Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) concludeert op basis van voorlopige cijfers dat de consumentenprijzen tussen september 2020 en september dit jaar met 69,5 procent zijn gestegen. Op maanbasis is er tussen augustus en september 2021 een stijging geweest van gemiddeld 1,3 procent.

Het ABS benadrukt dat de prijzen zijn opgenomen tussen 1 en 30 september dit jaar. In Surinames Consumentenprijsindex (CPI) zitten 316 items. De prijzen zijn opgenomen bij ongeveer 630 meetpunten: 170 in de hoofdstad en district Wanica, 120 elk in Commewijne en Para, 115 in Nickerie, inclusief Wageningen, en 105 in Coronie en Saramacca. "In september 2021 was de inflatie vergeleken met CPI september 2020 69,5 procent. Als naar de individuele items wordt gekeken hebben die prijsbewegingen van tussen -41 procent (minimaal) en +579 procent (maximaal) laten zien."

ABS CPI September 2021

De CPI is volgens het ABS een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Aangegeven wordt dat het "niet geheel juist" is dat de CPI vaak "index voor de kosten van levensonderhoud" (COL) wordt genoemd, aangezien in een COL substituties onder meer als gevolg van veranderingen in relatieve prijzen en in smaak wel worden meegenomen. Dat is niet het geval bij de CPI.

Grafiek 1 Prijsindex

Het ABS waarschuwt dat het trekken van conclusies, op basis van de indexcijfers, over prijsniveauverschillen niet is toegestaan. "Slechts vergelijkingen van prijsbewegingen zijn toegestaan en geen vergelijkingen van prijsniveaus!" Dat wordt met een voorbeeld duidelijk gemaakt. "Item X kost in de basisperiode SRD 1.000 in Nickerie en SRD 1.500 in Paramaribo/Wanica (de index is dus in beide gevallen 100). Als op een gegeven ogenblik de index in Nickerie 140 is en de index in Paramaribo/Wanica 110 dan kan men slechts concluderen dat er meer inflatie is geweest in Nickerie dan in Paramaribo/Wanica, maar men mag geenszins concluderen dat Nickerie duurder is dan Paramaribo/Wanica."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina