Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wit Santi legt dorpsgeschiedenis vast

Wit Santi legt dorpsgeschiedenis vast

26/10/2021 08:04 - Audry Wajwakana

Basya Michael Swedo is blij dat de ontstaansgeschiedenis van Wit Santi eindelijk in boekvorm is vastgelegd.

Basya Michael Swedo is blij dat de ontstaansgeschiedenis van Wit Santi eindelijk in boekvorm is vastgelegd.  

PARAMARIBO - De geschiedenis van het inheemse dorp Wit Santi is vastgelegd in het boek 'Wit Santi, onze geschiedenis'. Basya Michael Swedo zegt tegen de Ware Tijd ervan overtuigd te zijn dat er genoeg informatie in het boek is die als bewijs kan worden gebruikt om de overheid, maar ook andere buitenstaanders te overtuigen dat de inheemsen de rechtmatige eigenaren zijn van het grondgebied en dat hun rechten daarop moeten worden erkend en gerespecteerd.

Swedo: "Het vastleggen van de geschiedenis van het dorp is bedoeld voor onze toekomstige generaties en het versterken van de culturele identiteit van de gemeenschap." Na gesprekken met inwoners van het dorp, met name ouderen, werd hun verhaal vergeleken met beschikbaar archiefmateriaal en daarna in het boek verwerkt.

Tijdens het veldwerk voor de demarcatie en karteren van het grondgebied zijn veel gegevens verzameld die in het boek terugkomen. De verhalen verwijzen naar de gegevens van de kaart. Wit Santi kent een lange familiegeschiedenis die terug te voeren is naar de oude nederzettingen Losha, Doruskamp, Bisiri, Lakuka, Bosa en Wamakwa.

Hoewel de rode draad van het boek de geschiedenis van Wit Santi is, wordt een tijdlijn gegeven van de verschillende dorpen en het nomaden bestaan van de inheemsen, waardoor de nieuwe dorpen ontstonden. Het boek wordt sinds de lancering vorige week vrijdag onder alle scholen en bibliotheken in district Para gedistribueerd. "Dit voor meer bekendheid over onze geschiedenis", zegt Swedo.

De organisatie zal vervolgens nagaan of er nog middelen beschikbaar zijn om nog meer exemplaren te laten drukken. Het boek is ook aangeboden aan DNA-voorzitter Marinus Bee. Een bewuste keus, vertelt Swedo, "omdat de conceptwet over de inheemse en tribale grondenrechten al bij DNA ligt om te worden behandeld. In dit document zijn er genoeg bewijzen waarom we recht hebben op onze gronden."

'Wit Santi, onze geschiedenis' is onderdeel van het 'Microproject Wit Santi' dat is uitgevoerd tussen oktober 2019 en juni dit jaar. Onder meer is er een gezamenlijke demarcatiekaart van Wit Santi en Hollandse Kamp afgerond. Het project valt onder het Indigenous Navigator Program, dat wordt uitgevoerd door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname en gefinancierd door de Europese Unie.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina