Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Kiya' wil neergang marronjongeren stuiten

'Kiya' wil neergang marronjongeren stuiten

25/10/2021 18:01 - Jason Pinas

Vanuit links: Soulamy Laurens, Sylvia Jacobi, Steven Alfaisi en Ifna Vrede, leden van de initiatiefgroep '360° terug naar kiya', die het tij onder marronjongeren wil keren.

Vanuit links: Soulamy Laurens, Sylvia Jacobi, Steven Alfaisi en Ifna Vrede, leden van de initiatiefgroep '360° terug naar kiya', die het tij onder marronjongeren wil keren. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - De richting die een groot deel van marronjongeren nu opgaan, is niet goed. Er moet daarom alles aan worden gedaan om de verdere neergang van de komende generaties te stuiten. Dat hebben vertegenwoordigers van de initiatiefgroep '360° terug naar kiya' zaterdagavond benadrukt bij de lancering van het team en het bekendmaken van de doelstellingen in Zus & Zo.

De bedoeling is om onder meer terug te gaan naar de basisnormen en waarden. "We kunnen en willen niet staan en toekijken hoe het verkeerd gaat. Vooral als we zeggen dat we ons bekommeren om de komende generaties. Als dat het geval is, kan niets ons aan de zijkant houden", benadrukt Steven Alfaisi. Hij behoort samen met Ifna Vrede, Soulamy Laurens, Kenrich en Ivan Cairo, Silvia Jakobi, Erna Aviankoi, Marcel Pinas, André Dikan, Siske Bonjaski en Tolin Alexander tot de trekkersgroep die het geheel zal monitoren.

De traditionele waarden moeten volgens '360° terug naar kiya' als gids dienen voor de moderne marronjongeren. "We geven om onze kinderen en de volgende generaties. We maken ons druk om Suriname. Als je niet weet van waar je komt, zal je ook niet weten waar je naar toegaat. Dus je zal jouw identiteit eerst moeten kennen", merkt Alfaisi op.

Hij wijst erop dat etnisch bewust zijn niet betekent dat iemand racistisch bezig is. "Ik zeg dit gelijk erbij, want velen zullen het misschien in die context trekken." De initiatiefgroep vindt ook dat de marrongemeenschap de hand in eigen boezem moet steken. Benadrukt wordt dat ontwikkeling veel meer is dan een dikke gouden ketting. Hetzelfde geldt voor degene die zonder de capaciteiten te hebben een positie invullen.

De komende tijd zal de trekkersgroep gesprekken voeren met andere organisaties om na te gaan op welke manier er samen kan worden gewerkt. Er zal volgens Alfaisi ook veel gebruik worden gemaakt van sociale media om de bewustwording op gang te brengen. De trekkers hopen dat hun ideeën zullen worden omarmd door de samenleving.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina