Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onduidelijkheid rondom status Dalian ll-project

Onduidelijkheid rondom status Dalian ll-project

25/10/2021 00:00 - Euritha Tjan A Way

In één van de gekraakte woning stuitte de politie op een aantal zakken cement.

In één van de gekraakte woning stuitte de politie op een aantal zakken cement. Foto: Euritha Tjan A Way  

PARAMARIBO - Het is niet helemaal duidelijk wat precies de oorzaak is dat het al langer dan een jaar stil is op het Dalian II-project in Paramaribo Noord. Eigenaren van woningen die al af zijn en zijn geselecteerd, kunnen niet in hun huizen omdat ze geen papieren hebben. Anderen wonen in de huizen, hebben de papieren, maar kunnen niet aflossen omdat de overheid het project on hold heeft gezet. Er is ook nog geen elektriciteit aangesloten.

Politici geven verschillende verklaringen voor deze stilte. President Chandrikapersad Santokhi zei tijdens een persconferentie op 4 oktober dat de mensen die de hypotheek betalen voor de huizen dat doen op gronden die niet van hen zijn. "Als ik moet geloven wat er in het dossier staat, dan is het duidelijk dat de gronden niet van hen zijn." Volgens Santokhi was het dossier van Dalian ll onderdeel van een vraag van de regering aan de minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Dinotha Vorswijk, om alle woningbouwprojecten in kaart te brengen.

Gregory Rusland, die coördinator is van het clusterteam 'Woningbouw', meldde dat het project onderdeel is van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie heeft ingesteld bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). "We kunnen daarom niet hard van stapel lopen in het project. De grond blijkt van stichtingen te zijn, niet van de overheid. Er is nog een schuld op dat terrein", onthulde Rusland donderdag tegenover de pers.

Volgens bekomen informatie blijkt uit het dossier van Ginmardo Kromosoeto, die als verdachte vastzit in de mega-rechtszaak van de Centrale Bank van Suriname, niet dat het Dalian ll-project door het OM wordt onderzocht. Wel zijn er stichtingen binnen de Surinaamse Postspaarbank die aan de organisatie Dalian bedragen schuldig zijn. Echter, dat staat los van het woningbouwproject in Paramaribo Noord dat een schenking was van Dalian. Het onderzoek tegen Kromosoeto is door de vorige regering afgerond en hij werd daarna weer bankdirecteur. Of deze regering die zaak zal heropenen is niet bekend.

 

Gekocht van Staatsolie

Uit officiële papieren van 'Petje', één van de rechtmatige eigenaren in het project, blijkt dat de grond waarop het Dalian ll-project staat, is gekocht bij Stichting Pensioenfonds voor Werknemers van Staatsolie Maatschappij Suriname NV door de Stichting Woningbouw Lagere Inkomensgroepen. De mensen die in aanmerking kwamen, moesten via de SPSB de koop bij het woningbouwfonds financieren. "Waar het fonds stond in het gebouw van de Postspaarbank boven, is nu een heel andere organisatie gevestigd", uit Petje zijn frustratie.

Stichting Pensioenfonds Voor Werknemers Van Staatsolie Maatschappij Suriname NV

Volgens Tania Harloo die als HRM van Staatsolie de huidige voorzitter is van Stichting Pensioenfonds Staatsolie Werknemersorganisatie, is het bedrag voor de koop volledig voldaan door de overheid. "Wij vermoeden dat dit het terrein betreft dat aan de overkant ligt van wat wij kennen als Sabaku Village. Dat is jaren terug gekocht en betaald door de overheid. Ook Sabaku Village zelf is verkocht aan de overheid, maar daar is nog niets gebeurd", geeft ze aan.

 

Koop gefinaliseerd

De eigenaar laat tijdens een bezoek van de Ware Tijd aan het project alle papieren zien. Hij heeft de notaris betaald voor de koop, heeft een koopovereenkomst met de SPSB en het terrein ingeschreven bij het MI-Glis. Echter, nergens in zijn documenten staat of het domeingrond, eigendom of grondhuur betreft.

Rusland om verdere opheldering gevraagd in deze zaak volstaat met: "Er zijn verschillende terreinen daar." Of hij daarmee bedoelt dat het Dalian ll-project niet alleen bestaat uit het bij Staatolie gekochte terrein is onduidelijk. Hij ging niet verder in op vragen van de Ware Tijd. Het is dus niet duidelijk of de staat aan een andere organisatie heeft verkocht en die een schuld heeft staan op het terrein.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina