Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Subsidiebeleid

COLUMN: Subsidiebeleid

25/10/2021 14:00 - ROZENGEUR

COLUMN: Subsidiebeleid

Gerold Rozenblad  

Vorige week maakte minister Armand Achaibersing bekend dat het subsidiebeleid wordt aangepast. Managers van parastatalen zullen niet langer simpelweg de hand kunnen ophouden voor meer geld. Ze moeten zelf de broek ophouden, want dat subsidie ding drukt zwaar op de begroting. De zelfverklaarde herdershond gromt en laat zijn tanden zien, want het bord met geld dat hij bewaakt is geen eindeloze graaipot. Terecht, zou je zeggen, want oneindig subsidiëren is geen teken van goed beleid. Echter, wanneer volgend jaar de maatregel van kracht wordt, kan de bewindsman uiteindelijk de gebeten hond blijken te zijn.

Achaibersing had beter eerst in de politieke spiegel gekeken, alvorens de maatregel af te kondigen. Immers is het de politiek die in de meeste gevallen de reden is waarom uiteindelijk subsidies nodig blijken te zijn. Vrijwel geen enkele parastatale instelling draait gezond. Terecht zegt de ministers dat het aan de managers ligt om ze gezond te maken. En legt de vinger op een van de zere plekken: mensen die overtollig zijn of niet presteen zullen moeten worden geloosd. Maar hoe komt het overtollig en vaak niet presterend deel van de werknemers daar terecht ? De Politiek. En je zal een sterke manager nodig hebben om al de politieke parachutisten weer het gebouw uit de krijgen. Vrijwel alle staatsbedrijven zitten reeds geruime tijd met overtolligheid in de maag. En die extra personele kosten drukken op de kostprijs van het product. Tot overmaat van ramp zullen ook de lonen uit eigen zak moeten worden betaald.

Ik zie de stakingsbui reeds hangen wanneer straks geen geld is om de salarissen volledig uit te betalen. Of simpelweg een lumpsum, zoals onlangs de SWM niet kon ophoesten ondanks dit was overeengekomen. De maatregel van onze herdershond zal verstrekkende gevolgen hebben. Immers zullen U en ik de uiteindelijke tarieven betalen die deze inefficiënt draaiende bedrijven ons in rekening brengen. En dat terwijl voor velen de financiële rek er nu reeds uit is.

Hopelijk wordt in de tussenliggende periode in de zorgsector de nieuwe ligdagtarieven overeengekomen. Reeds lange Jaren zijn deze niet verhoogd. Om politieke redenen. Er wordt maar aangemodderd in de zorg en instellingen zijn, hoewel daar eerder een tekort dan overtolligheid aan personeel is, niet in staat uit de kosten te komen. Simpelweg omdat zowel gebruiks- als verbruiksartikelen met de huidige tarieven niet aan te schaffen zijn. Resultaat? Subsidie!

De Financiënminister laat de deur op een kier en zegt dat wie ondersteuning wil de boeken op tafel moet leggen. En deze zullen streng worden bekeken. Wanneer hij de enorme stapel, want die zal er komen, krijgt, zal hij inzien dat het probleem misschien minder een economisch dan wel een politieke is. En daarmee zijn we terug bij af. Want het is nog zeer de vraag of de politiek eindelijk gaat inzien dat het roer drastisch moet worden omgegooid, wil je gezonde overheidsinstellingen hebben. Het simpel wegsnijden van de subsidie zal misschien de staatskas spekken, maar maatschappelijk zoveel turbulentie veroorzaken dat Achaibersing zich zal afvragen waar hij mee begonnen is. En dreigt hij dankzij de politiek straks over te komen als een herdershond die achter zijn eigen start aanjaagt. roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina