Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Herdenking M'ma Seri en Sisa Flora en Seri jr.

Herdenking M'ma Seri en Sisa Flora en Seri jr.

25/10/2021 02:02 - Van onze redactie

Vicepresident Ronnie Brunswijk (m) en Feydrasi edeman Iwan Wijngaarde staan eerbiedig bij het monument van M'ma Seri.

Vicepresident Ronnie Brunswijk (m) en Feydrasi edeman Iwan Wijngaarde staan eerbiedig bij het monument van M'ma Seri. Foto: Feydrasi fu Afrikan Srananman  

SINABO - De Feydrasi fu Afrikan Srananman heeft zaterdag m'ma Seri en de sisa Flora en Seri jr. herdacht te Sinabo in district Commewijne. Voor de organisatie was het de dertiende keer dat er werd stilgestaan bij het leven van de gemartelde en vermoorde tot slaafgemaakte vrouw.

De Feydrasi fu Afrikan Srananman vertelt dat m'ma Seri, een moeder van tien kinderen, op 23 oktober 1743 op plantage Sinabo werd gemarteld en vermoord door de slavenmeester. Volgens de overlevering, maar ook volgens historisch onderbouwd ondezoek, weigerde ze namelijk een leugenachtige verklaring van de slavenhouder over de zogenaamde mysterieuze dood van een aantal slaven op de plantage te bevestigen. Op grond daarvan werd m'ma Seri door hem vermoord.

Op 23 oktober worden op de locatie, waar de marteling en moord plaatsvond, ook de sisa Seri en Flora herdacht. Volgens de organisatie zijn de twee heldhaftige vrouwelijke vrijheidstrijders geweest. Vicepresident Ronnie Brunswijk was zaterdag ook aanwezig aan de Oost-Westverbinding kilometer 32,5. Hij legde net als anderen ook bloemen bij het monument.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina