Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Visueel beperkte shiatsu masseurs zijn grondlegger erkentelijk

Visueel beperkte shiatsu masseurs zijn grondlegger erkentelijk

24/10/2021 16:46 - Jason Pinas

Een klant wordt gemasseerd op de locatie van de stichting Shiatsu massage.

Een klant wordt gemasseerd op de locatie van de stichting Shiatsu massage.  

PARAMARIBO - "Ik ben niet blind geboren. Ik werd dat op mijn 34ste plotseling, omdat een arts mijn oogzenuwen heeft beschadigd. Het was een moeilijke periode maar ik kreeg een ingeving dat blind worden niet het einde van de wereld is." Zo begint Clifton Richardson (53) zijn verhaal over de weg die hij heeft afgelegd om shiatsu masseur te worden. Hij oefent het beroep intussen al ruim zes jaar succesvol uit en geeft toe dat het aanvankelijk voor hem alles behalve gemakkelijk was om ineens niets meer te kunnen zien. "Iedereen gaat weg en je blijft alleen thuis."

Richardson is één van de zes shiatsu masseurs van stichting Shiatsu Massage, waarvan de grondlegger Eveline Lim A Po-Van Kleef is. Ze nam twaalf jaar geleden met anderen het initiatief om acht mensen met een visuele beperking op te leiden tot professioneel shiatsu masseur, later gevolgd door nog acht lotgenoten. Ze is nu tachtigplusser en vindt de tijd gekomen om als voorzitter het stokje over te dragen aan de jonge generatie.

Het nieuwe bestuur staat onder leiding van haar kleindochter. Het team is sinds begin augustus actief maar kon door de Covid-19-situatie niet echt naar buiten treden. De voorzitter is onder de indruk dat haar oma zich geheel heeft gegeven voor de ontwikkeling van de stichting. Het feit dat ze ervoor heeft gekozen om blinde mensen op te leiden is volgens de kleindochter prijzenswaardig. "Ik ben supertrots dat ik dit nu verder mag doen. Het zal een zware taak zijn om in de voetsporen van onze voorgangers te treden."

Ze wil vooral meer bekendheid geven aan de masseurs en de stichting, waarvan het nieuwe logo intussen af is. "Ons uiteindelijke doel is dat de massagesalon niet vier maar zes dagen in de week opengaat en dat alle masseurs die onder de stichting vallen elke dag kunnen werken." Volgens haar wordt de vraag naar shiatsu massage steeds groter. "De stichting heeft ervoor gezorgd dat deze vorm van massage steeds meer waardering en vraag krijgt vanuit de gemeenschap."

Shiatsu, Chinees voor vingerdruk, is een oosterse manier van lichaamstherapie of lichaamsbehandeling die onder meer is ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi en later door zijn zoon Toru Namikoshi. Beiden ontwikkelden hun kennis door 'trial-and-error'. Richardson aarzelde niet toen hem werd gevraagd of hij masseur wilde worden. "Ik ben opgeleid door iemand anders, maar mevrouw Eveline was er wel altijd bij om te ondersteunen. Ze was soms wel heel strak, maar ze zei altijd: 'zachte heelmeesters maken stinkende wonden'. Ik ben nu zelfstandig masseur en kan mijn eigen geld verdienen. Ik ben haar daarom heel erg dankbaar voor alles wat ze voor ons heeft betekend."

Ook Santusha Karijodimedjo-Irosemito (39) is niet blind geboren. Zij kreeg op 24-jarige leeftijd een ontsteking aan haar oog en verloor binnen twee maanden haar zicht. Ook zij grijpt de mogelijkheid aan om haar dankbaarheid te tonen tegenover de grondlegger van de stichting. "Ik ben blij en dankbaar dat u zich steeds heeft ingezet voor ons. U heeft ons altijd met heel veel liefde ondersteund", zwaait ze lof toe aan Lim A Po-Van Kleef.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina