Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paramaccaners willen vrij toegang tot bosgebied in woonomgeving

Paramaccaners willen vrij toegang tot bosgebied in woonomgeving

24/10/2021 14:03 - Ivan Cairo

Paramaccaners willen vrij toegang tot bosgebied in woonomgeving

 

PARAMARIBO - Bewoners van het Paamakagebied willen ongehinderd toegang hebben tot bosgebied in hun woonomgeving om in hun levensonderhoud te voorzien en voor economische activiteiten. Recentelijk zijn ze geconfronteerd met een ondernemer die beweert een deel van het Grankreekgebied in concessie van de staat te hebben gekregen en dat bewoners zich niet meer daar mogen begeven.

De Steungroep van de Paramaccaners, een vertegenwoordiging van de lokale bewoners, heeft met de commissie Ordening Goudsector over de grieven van de dorpelingen. "Het is totaal onacceptabel wat gebeurt. Net zoals ik niet vanuit mijn woongebied naar Para of Nickerie kan gaan om daar activiteiten op andermans terrein te ontplooien is dat wat hier gebeurt voor ons onaanvaardbaar", zegt Gerard 'Koejakoe' Ceder, woordvoerder van de groep.

Vermoed wordt dat de vermeende goudconcessie niet volgens de wettelijk vereiste procedure is afgegeven. Het traditioneel gezag van de Paamakastam, onder wie de granman, is niet geconsulteerd en is niet op de hoogte van de uitgifte van de concessie in een deel van zijn leefgebied. "De granman weet niks. A sani na wan fraude concessie a man seti ini foto fu kon teki a presi nanga geweld", zegt Ceder.

Hij voert aan dat de ondernemer vergezeld van politieagenten en militairen naar het gebied is gegaan om jongeren, die er aan goudwinning doen, te verwijderen. Naar verluidt zou de ondernemer met bouwactiviteiten bezig zijn op de concessie. De Paamakagemeenschap hoopt dat na het gesprek met de OGS ze geen last meer zal hebben van derden die onrechtmatig claims willen leggen op delen van hun woongebied.

 

Traditioneel bosgebied

In een verklaring wordt aangegeven dat van oudsher het Paramaccaanse gebied zich uitstrekt vanaf de monding van de Pakirakreek aan de Marowijnerivier, in westelijke richting tot de Tempatiekreek, zuidelijk tot de voet van het Lelygebergte en oostelijk tot de samenvloeiing van de Lawa- en de Tapanahonyrivier bij de Puluguduvallen aan de Boven-Marowijnerivier.

Grankreek aan de Marowijnerivier, het gebied dat nu door de ondernemer als concessie wordt geclaimd, maakt ook deel uit van het stamgebied. "Grankreek is bekend als deel van ons traditioneel bosgebied behorende aan de stam der Paramaccaners alwaar wij onze traditionele activiteiten ontplooien zoals jacht, visvangst en dit ook gebruiken voor goudwinning door dorpsbesturen van deze stam", luidt een passage uit de verklaring.

Geconstateerd wordt dat de afgelopen jaren tal van concessies zijn uitgegeven aan derden in de directe omgeving zonder de wettelijke procedure die geldt bij uitgifte van concessies in acht te nemen. Het traditioneel gezag is daarbij ook niet gekend. "De stam der Paramaccaners bezit het recht te kunnen beschikken over de eerder aangegeven bosgebieden die bij wet verankerd staan en daarvan maken wij gebruik. Bij het uitgeven van concessies dienen de aanvrager en de uitgever degelijk rekening te houden met de gevoelens van de plaatselijke bewoners, bij deze de stamleden alvorens er concessies worden uitgegeven binnen een diameter van tien kilometer vanuit de oever van de Marowijnerivier", stelt de Steungroep.

 

Niet tegen ontwikkeling

Verder wordt aangevoerd dat in de meeste gevallen bosgebieden langs de oever van de rivier gebruikt worden voor landbouwdoeleinden door de stamleden. Daarbij wordt rekening gehouden met het gegeven dat de oever jaarlijks onder water komt te staan. Gesteld wordt dat de stam niet gekend is bij de uitgifte van concessies met als gevolg dat stamleden eerst toestemming dienen te verkrijgen van de concessionarissen om hun bosgebied te kunnen betreden voor hun traditionele activiteiten en broodwinning.

De bewoners stellen niet tegen ontwikkeling in hun traditionele bosgebieden te zijn, "maar het moet niet in strijd zijn met de wettelijke beginselen die van oudsher bepaald zijn door de staat Suriname". Vanwege de recente verwikkelingen zien zij zich genoodzaakt zich te wenden tot de regering, maar vooral de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen, Regionale Ontwikkeling en Sport, Grondbeleid- en Bosbeheer en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om hen bij te staan "te beschikken over onze gemeenschapsbossen".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina