Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Groen licht voor renovatie drie monumentale panden

Groen licht voor renovatie drie monumentale panden

24/10/2021 00:00 - Audry Wajwakana

Samat NV heeft anderhalf jaar uitgetrokken voor de renovatie van de twee panden aan de Waterkant.

Samat NV heeft anderhalf jaar uitgetrokken voor de renovatie van de twee panden aan de Waterkant. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Bij de tweede ronde van aanbestedingen is het eindelijk gelukt!" Natasja Deul, projectcoördinator van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (Purp), is opgelucht dat eindelijk kan worden gestart met de renovatie in originele stijl van de monumentale panden aan de Waterkant 30 en 32 en de Mr. Dr. J.C. de Mirandastraat 10. De aanbesteding was al in 2019 opgestart, maar moest vanwege de eigendomskwestie van de panden worden stopgezet.

Deul: "Nu we alle eigendomspapieren van de panden die gerenoveerd zullen worden binnen hebben, hebben we de aanbesteding eind 2020 opnieuw gestart. En bij de tweede ronde van aanbestedingen is het eindelijk gelukt." De offertes van de aannemers zijn door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) goedgekeurd, waarna de contracten op 20 oktober uiteindelijk zijn getekend.

Voor de renovatie van de panden aan de Waterkant, waarin onder meer het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is gevestigd, is een periode van achttien maanden uitgetrokken en voor het gebouw aan de Mr. Dr. J.C. de Mirandastraat acht maanden. Na de renovatie zal in elk van de panden een ruimte worden gereserveerd voor verhuur aan particulieren voor commerciële activiteiten.

Dit was een voorwaarde om de gebouwen te renoveren. De gedachte erachter is dat deze activiteiten inkomsten zullen genereren die bijdragen aan het onderhoud van de panden. Om welke commerciële activiteiten het gaat, moet nog worden bepaald. "Het zal wel gaan om activiteiten die passen in zo een gebouw', zegt Deul.

Dit is na 2017 de tweede uitvoering van renovaties van monumentale gebouwen in Paramaribo. In het eerste vallen het pand van Algemene Zaken en het oud-parlementsgebouw aan de Henck Arronstraat. De renovatie, waarbij Purp en IDB een cruciale rol vervullen, moet een bijdrage leveren aan de sociaal-economische herleving van de historische binnenstad van Paramaribo. In totaal zijn zeven monumentale panden in kaart gebracht voor volledige renovatie.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina