Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Subsidie weg, markt opengooien

COMMENTAAR: Subsidie weg, markt opengooien

23/10/2021 12:00

COMMENTAAR: Subsidie weg, markt opengooien

 

DE OVERHEID IS niet van plan meer subsidie te geven aan parastatale bedrijven of organisaties. Die moeten leren efficiënt en prudent om te gaan met hun financiële middelen. Kortom, verkwanseling door mismanagement is geen hoofdpijn meer van de regering. De burger wordt daar echter wel de dupe van. Kennelijk behoort ook Telesur tot die bedrijven die niet meer erop hoeven te rekenen dat verspilling gecompenseerd zal worden door de overheid.

Het telecommunicatiebedrijf ziet zich dus genoodzaakt dat elders te verhalen. De overheid trekt haar handen ervan af maar de rekening wordt doorgestuurd naar de samenleving en die mag dan de buikriem naar het volgende gaatje aanhalen. Het effect is dat financieel ademhalen voor veel burgers en sociale en maatschappelijke instellingen steeds moeilijker wordt.

De handen ervan aftrekken betekent ook dat de overheid nog nauwelijks invloed heeft om Telesur te dwingen over te gaan tot een efficiëntere bedrijfsvoering voor een hoger rendement. Ongetwijfeld is het vrijemarktmechanisme hiertoe een probaat middel, maar er zou wel gekeken moeten worden naar de situatie van hen voor wie telecommunicatie onmisbaar is voor de eigen ontwikkeling, maar daarvoor niet de volle mep kunnen betalen. In een klimaat waarin prijzen almaar blijven stijgen, maken mensen gedwongen ongewenste keuzes. Voor velen waren de verhoogde Telesur-tarieven van een paar maanden terug al niet meer op te brengen.

Suriname bestaat niet alleen uit armlastigen. Er zijn dus mensen die hogere tarieven voor telecommunicatie kunnen betalen. Het is dus zaak om de aandacht te richten op de groep die dat niet kan. Het meedogenloze is dat terwijl de prijzen per 1 november nog meer de lucht in zullen gaan, er geen procedure is voor hen die subsidie nodig hebben om zich daarvoor te registreren of ervoor in aanmerking te komen. Dat zou eerst in orde gemaakt moeten zijn. Het zorgt namelijk voor veel misère in de samenleving als de buikriem strakker aangetrokken moet worden, terwijl en er geen zicht is op meer ademruimte.

Na het vertrek van Uniqa in 2015 heeft een derde provider getracht om een vergunning te verkrijgen. Echter grensden de voorwaarden die gesteld werden bijna aan het onmogelijke. Het leek eerder sprake van een ontmoedigingsbeleid. De reactie van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname was dat zij hoge eisen moest stellen, omdat het ging om een grote investeerder.

We weten allemaal dat concurrentie gezond is. Laat de overheid in deze dan de voorwaarden wat versoepelen, de zaak opengooien zodat burgers meer keuze hebben dan twee providers die elkaars prijzen in evenwicht houden. Als er geen subsidie meer mogelijk is, dan kan toetreding door een derde speler ervoor zorgen dat de buikriem minder verstikkend aangehaald hoeft te worden en daarmee tegelijk wordt Telesur gedwongen de rationalisatie bij de hoorns te vatten.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina