Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scholen blijven dicht: Stagnatie onderwijs alsmaar groter

Scholen blijven dicht: Stagnatie onderwijs alsmaar groter

25/01/2021 00:00 - Amanda Palis

Leerlingen van een muloschool tijdens het eindexamen in 2019. De scholen zijn sinds het ingaan van de kerstvakantie niet meer opengegaan.

Leerlingen van een muloschool tijdens het eindexamen in 2019. De scholen zijn sinds het ingaan van de kerstvakantie niet meer opengegaan. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “We zullen allemaal moeten inleveren”, reageert Luciën Rotsburg, voorzitter van het VOS-directeurenberaad, tegenover de Ware Tijd op de mededeling van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dat de scholen voorlopig dichtblijven. Dit geldt in elk geval tot en met 6 februari. “Wij weten nog niet hoe lang dit zal duren. Afhankelijk van de besmettingstrend zullen wij moeten evalueren en kijken of de scholen kunnen herstarten”, zei Ramadhin zaterdag tijdens de Covid-19-persconferentie.

Er zijn volgens Rotsburg nog geen officiële instructies gegeven door het ministerie van Onderwijs en Cultuur. Wel is de scholen gevraagd te kijken naar alternatieve manieren om toch onderwijs te kunnen geven. "Er moeten gesprekken gevoerd worden over wat we zien als alternatieve mogelijkheid en of het reëel is voor de docenten om uit te voeren, want ook zij zullen voorstellen moeten doen. Daarna moet het ministerie kijken of het akkoord gaat", zegt Rotsburg.

De scholen zouden na de kerstvakantie, die twee dagen eerder inging, op 6 januari weer beginnen, maar door de het toenemende aantal Covid-19-besmettingen werd daarvan afgezien en werd de sluiting met twee weken verlengd tot en met 23 januari. Nu blijven de scholen weer eens twee weken dicht.

Hoewel de achterstand groter, wordt blijft Marisa Meye, voorzitter van het Mulo-directeurenberaad, erin geloven dat het goed zal komen. "Het stemt goed dat alle betrokkenen instructies zullen ontvangen voor de kwalitatieve aan- passingen van het leerstofprogramma. We hebben al met dit bijltje gehakt in 2020. Als men met ons in overleg blijft, kan er niks misgaan. We kennen het veld", aldus Meye.

Er kunnen volgens haar collega Rotsburg verschillende mogelijkheden worden bekeken. "We zouden bijvoorbeeld kunnen bekijken om de paasvakantie in te korten of pinkstervakantie niet door te laten gaan. We gaan zonder meer de achterstanden moeten inhalen en hoe dat moet gebeuren zal samen besloten moeten worden. Als leerkrachten beseffen we als geen ander dat er ingehaald moet worden. Er zal ook in samenspraak bekeken moeten worden welke leerstof overgeheveld kan worden naar een volgend kwartaal ", zegt Rotsburg.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina