Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Een piek in patiënten hoeft er niet te komen’

'Een piek in patiënten hoeft er niet te komen’

21/03/2020 23:00 - Arjen Stikvoort

Een piek in patiënten hoeft er niet te komen’

 

PARAMARIBO - "Als we met zijn allen doen wat er van ons gevraagd wordt, de anderhalf tot twee meter afstand tot elkaar bewaren, alle Covid-19-voorzorgsmaatregelen in acht nemen, hoeft een piek in patiënten er niet te komen.” Dat zei directeur Nationale Veiligheid Danielle Veira zaterdag tijdens de persbijeenkomst van het Covid-19 Management Team.

Veira was de enige speker; de overige teamleden waren in overleg over de inventarisatie van de quarantaineproblematiek rond de repatriëring van Surinaamse ingezetenen. "We doen het als Suriname geweldig in de bestrijding van Covid-19 virus", zei de kolonel. "We hebben niet gewacht met onze voorzorgsmaatregelen. We zijn meteen in actie gekomen." Ze zei dat van  iedereen medewerking wordt gevraagd. "Want alleen kunnen we dit niet winnen, met zijn allen wel."

Suriname telt momenteel vijf positief geteste Covid-19-patienten. De vijfde persoon, een importgeval, kwam er vrijdag bij. De patiënt die momenteel in het Wanicaziekenhuis ligt, komt uit de repatriëringsvlucht van vrijdagavond uit Miami. Alle vijf positief geteste patiënten zijn stabiel. Er liggen volgens Veira nog geen patienten op de intensive care.

Alle repatriëringsvluchten staan even on hold omdat  de quarantaine-faciliteiten een grotere organisatie verlangen dan was voorzien. "Quarantaine is niet gemakkelijk en de sociale media staan bol van informatie", vervolgde de directeur Nationale Veiligheid haar verhaal.

"Er ontstaat grote paniek, onrust onder de mensen die we terug halen naar Suriname. Waar komen ze terecht en onder welke omstandigheden moeten zij veertien dagen verkeren?" Die onrust en onzekerheid wil het Covid-19 Management Team uit de weg helpen en zo snel mogelijk oplossen.

"Het mag geen straf zijn om in overheidsquarantaine te moeten. Maar willen we met zijn allen het Covid-19 virus bestrijden, zullen we daar ook met zijn allen serieus mee om moeten gaan." Alle teruggekeerde passagiers worden één voor één getest. Dat gebeurt door artsen, in verschillende tenten op de internationale Johan Adolf Pengel-luchthaven. 

Na het testen vindt er een shifting plaats welke mensen naar welke vorm van overheidsquarantaine gaan: thuisquarantaine of in door de overheid aangewezen locatie van quarantaine. De passagiers die lichte gezondheidsklachten vertonen worden nader onderzocht.

De repatriëringsvlucht vanuit Curacao die gepland stond op zaterdag is vanwege de onvolledige quarantaineruimtes gecanceld. "We willen de zaken eerst goed inventariseren alvorens we de rest van de in het buitenland gestrande Surinamers terughalen. Vooralsnog staat woensdag gepland om de eerste vlucht vanuit Nederland met gestrande Surinamers te halen."

Het Covid-19 Management Team vraagt de informatie via de media, via het consulaat en de website van Covid-19.sr goed in de gaten te houden. "We halen iedereen terug maar houden wel bepaalde prioriteiten aan zoals mensen die om medische redenen gelijk terug moeten, vrouwen, kinderen, overheidsfunctionarissen die meteen ingezet moeten worden, mensen die in financiële problemen terecht dreigen te komen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina